fredag 11 december 2015

Tio månader

Klockan är mycket, men nu sätter jag mig äntligen ner för att skriva lite. En månad har gått igen, och dagarna blir bara mer och mer intensiva. Oliver är nu tio månader gammal, och det firade han genom att göra ett ordentligt lass i pottan för första gången. 

Som tio månader gammal är han väldigt aktiv. Om han är vaken är han i rörelse. Han kryper och ställer sig upp mot varje stol, vägg och möbel han ser. Står sedan nöjt där och ser på världen från 70 cm. Släpper taget lite försiktigt och står och svajar en sekund. Det är inte riktigt lika lätt att sätta sig ner, och det händer oftare än jag skulle vilja att han faller och slår sig. Han har full tillit till att någon är där och fångar honom när han faller, och de gångerna vi inte hinner dit i tid får han bulor och blåmärken och blir så sur att han slänger leksaker och nappar omkring sig.

Temperament har han så det räcker och blir över. Får han inte sticka fingrarna i eluttaget blir han riktigt arg och tycker han att något är roligt skrattar han så han kiknar. Han förstår mycket mer än man tror, och när han har ätit färdigt och inte vill ha mera klappar han i händerna för att säga "tack tack". Han kan skaka på huvudet när man frågar, och vet var olika saker finns. I munnen syns nu fyra fina vita mjölktänder. För tillfället verkar det inte vara flera på kommande. Maten sjunker fint, och på kvällen äter han en stor tallrik gröt för att orka sova. Oftast vaknar han ändå tidigt på morgonen, och då hjälper det inte annat än att stiga upp med honom, för att ligga kvar i sängen och bara slappa är otänkbart för trollungen.
Oliver håller på att utvecklas till en helt egen liten person nu. Mer och mer försöker han slita sig loss från mig och bli självständig. Det känns lite vemodigt att den där lilla bebisen som låg i min famn och tittade på mig med stora nyfikna ögon är borta, och nu har jag en vild krabat som totalt vägrar sitta i famnen, men samtidigt är det så otroligt givande att se honom utvecklas och upptäcka världen.

Fina trollunge, ha inte så bråttom, du hinner nog bli stor.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar