tisdag 30 augusti 2016

Höstlistan

För några dagar sedan publicerade min vän Pernilla ett inlägg på sin blogg där hon hade svarat på frågor i en höstlista. Hon skrev ett meddelande och tyckte att jag också borde svara på den, och jag kan ju inte annat än hålla med henne. Här är alltså ett lite för långt inlägg om hösten.

Visa en bra höstbild från ditt arkiv.

Ni får två bilder. En färggrann bild för att symbolisera energin i hösten då naturen dör med en färgsprakande fest, och vi människor börjar om på nytt med nya kalendrar, nya projekt, nytt hår, ny energi och nya utmaningar.


Och en lite mindre färggrann bild för att symbolisera lite hur jag känner mig just nu inför hösten med alla nya, och gamla, utmaningar.Beskriv din kommande höst i tre ord.
Separationsångest, skrivarbete, ovisshet.

Vilka är dina bästa minnen från sommaren 2016?
De varmaste dagarna då trollungen sprang naken på gräsmattan och skrattade med hela kroppen.

Vad är det bästa/sämsta med hösten?
Det allra bästa med hösten är den där sagolika stunden om kvällarna när mörkret sänker sig över gatorna och himlen plötsligt förvandlas till rymden.

Hur höstmyser du?
Jag skulle gärna säga, "med en kopp varm kakao, en bra bok och en brasa i spisen," men närmare sanningen är nog, "med datorn i famnen framför tv:n efter 21 när trollungen äntligen somnat."

Vilka böcker har du planerat att läsa i höst?
Ja ni... The International Politics of the Environment står näst i kö, mest för att den inte går att förnya på ÅA:s bibliotek mera. Sedan blir det några dussin andra böcker med orden environmental law, human rights, international law, victim och locus standi radade efter varandra i varierande konstellationer. Jag hoppas ändå att jag i något skede, kanske en sen kväll när ingen ser och bara katterna håller mig sällskap, skall kunna läsa en icke-akademisk bok. Överst i min alltför stora hög av böcker ligger just nu Odinsbarn av Siri Pettersen.

Dina 3 bästa hösttips - alla kategorier?
Jag vet inte vilka kategorier som menas här, men ett hösttips kanske skulle vara Rupi Kaur, för alla er som behöver lite poesi i höst:

“i want to apologize to all the women i have called beautiful
before i’ve called them intelligent or brave
i am sorry i made it sound as though
something as simple as what you’re born with
is all you have to be proud of
when you have broken mountains with your wit
from now on i will say things like
you are resilient, or you are extraordinary
not because i don’t think you’re beautiful
but because i need you to know
you are more than that”
-Rupi Kaur

Hur ser din höstoutfit ut?
Jeans, yllesockor, en tröja med matrester kärleksfullt ditklottade av små barnahänder, skinn på näsan och en beslutsam min.

Har skol/jobbstarten fört med sig några insikter?
Dagisstarten som vi håller på att förbereda oss inför just nu har kanske fört med sig de största insikterna i höst, varav den svåraste kanske är att ibland måste man bara släppa taget, hur jobbigt det än känns, och saker och ting går nog oftast bra ändå.

Vad har du på TO-DO listan just nu?
Alltför mycket.. Men i grova drag?
- Skriva en gradu.
- Skaffa jobb.
- Anlita en advokat för att samtala lite vänligt med ett par personer som förorsakat oss en massa problem.
- Se till att garaget får väggar, dörrar, fönster och inredning.
-Överlev Olivers dagisstart.

Några tips på hur man botar höstdeppigheten?
Nej. Men om ni har några så kan ni ju dela med er?

Bästa musiken för regniga dagar?
Kent - Järnspöken

Vad är två nya grejer du vill lära dig i höst?
Det finns mycket jag skulle vilja lära mig. Kalligrafi, t.ex. Eller hur man skriver en bok. Ryska. Att jonglera. Eller hur man gör sådana där fantastiskt vackra fiskbensflätor på sig själv som ser ut som om man bara slängt ihop den lite snabbt medan köttbullarna står på spisen och som har den perfekta mängden lösa slingor och nonchalans och fransk attityd och som jag aldrig någonsin lyckats göra. Ja, jag skulle till och med vilja lära mig hur man talar inför en publik utan att bli stel av skräck, eller hur man vet att en avokado är lagom mogen. Men det som jag allra mest skulle behöva lära mig är nog ändå hur man säger nej när man egentligen inte har tid eller energi att säga ja.

Har du någon inplanerad resa för den närmaste framtiden?
Nej, men det skulle nog göra gott med en resa. Martin och jag reste mycket innan Oliver föddes, och jag kom alltid hem från de resorna full av energi och skrivarglädje.

Hur förbereder du dig för vintern?
Jag är knappt redo för hösten ännu, jag har ingen aning om hur jag ska förbereda mig för vintern. Jag antar att det mestadels kommer att handla om att hitta kläder som kan hålla mig och mina ängsliga tankar varma.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar